Китайска гимнастика „Танц на петте животни”


5jivotni

„Посвещава се на теб,този които имаш смелост да мислиш, че живота ти зависи от теб”.

Има популярни и много ефективни комплекси упражнения, един от тях е: „Танца на петте животни”. Защо „танц” ? Защото човек когато има добри емоции, почва да танцува. Първите „духовни практики” хората правят танцувайки. Съвременните „духовни хора” сега ги правят седнали, легнали, говорейки много и неясно. Кой е прав? Преценявате вие лично.

Петте животни символизират петте основни елементи от които, според китайска философия се състои света. Ефекта от гимнастиката обаче не е свързан със знанието на китайската философия, а с това какво преживявате и какви вътрешни нагласи имате.

Понякога този вид упражнения наричат „динамична медитация” или с други думи състояние на повишена концентрация на внимание, вглъбяване. В същност, „вглъбено” означава че човек „потъва в себе си”, както когато потъваме в четенето на интересен роман, хубав филм, както когато играят децата, искренно вярвайки в това което правят. При нас, възрастните, искреността по-често е инсуфициентна….

„Танца на петте животни” са последователни упражнения, имитиращи движения на Тигъра, Мечката, Елена, Птицата и Маймуната. Забавно е за децата. Препоръчва се от 5-6 годишна възраст нататък, докато човек може да се движи или до 90-100 годишна възраст. Естествено въпроса е не само в количество на годините, а основно – в качество на живота, върху което и работим.

„По-добре смях в колибата, отколкото плач в двореца”, казва китайска поговорка. Бих добавил: а най-добре – смях в двореца.

Подготовка към практиката

 Увертюрата е задължителна, за да избегнем излишни, случайни мисли и преживявания от всекидневието, които да „влязат” в гимнастиката и така да попречат.

Добре би било да приемем „влизането в практиката” като „влизане в Храма”. Когато се обръщаме към себе си, едно от важните правила  е да сме реално позитивни и положителни.

Във всекидневието можем и е нужно да изживяваме всички емоции, дори и негативните, защото когато не ги проявявам, ние ги  натрупаме и след това те се връщат като психосоматични заболявания.

За да се настроим за гимнастиката, 2-3 минути медитираме върху своите положителни качества, можем да си ги „вземем” от миналото, или да „отидем” по-близо – към настоящето, да „влезем” в добри свои преживявания.

Ако това не се получава, тогава правим 15-20 минути  по-интензивна гимнастика с цел да се „изключим” от всекидневния „мисловен шум”.

Друг вариант е да изчистим съзнанието си  с „квадратното” дишане на йогите.

 Стъпки

И така, направихме своята подготовка, „изключихме” се от всекидневието, настроихме се за получаване на резултати.

Какви? А за какво го правите? Вероятно става въпрос за по-добър тонус, здраве, подсилване на вашите качества, като не изключвамевъзможността от любопитство  да се правят нещата.

Колкото сте по-концентрирани в това преживяване, в състоянието което искате да получите и същевременно релаксирани душевно, толкова резултатите ще са по-добри.

Особено важно е по време на всички упражнения да поддържаме лицето и очите релаксирани (профилактика!).

Всички упражнения да се правят бавно, плавно, спокойно.

Всяко движение повтаряме от 5 до 20 пъти, до „насищане” на усещания.

Изпълняваме упражненията подражавайки на естествените и свободни движения на петте животни.

Според китайска традиционна медицина към всеки вътрешен орган, всяка част на тялото принадлежи определена емоция –. “Намествайки” едната (правилната) емоция в дадената част на тялото, ние изчистваме друга.

От изключително значение е с какви емоции насочваме вниманието върху себе си! Поглеждаме към себе си само с положителни емоции и чувства, с чувство за подкрепа, иначе се засилват нежеланите емоции и чувства.

Упражнение на Тигъра

5jivotni-tigar

Търсим усещане в тялото на сила, решителност, концентрация.

Упражнение: Стоим прави, леко разкрачени, вдишваме, ръцете свиваме в юмруци и ги вдигаме до ключиците. При издишване приклякваме с изправен гръбнак, с отворени длани, показалец насочен нагоре, “избутваме напред”.

Представяме усещане от въздух (т.н.“енергия”) при всяко вдишване влиза през носа слизайки до „под пъпа”, следвайки „хода на преден среден енергиен канал”, с други думи по централна линия на тялото, а при издишване се сгъстява и се натрупва в областта на пъпа.

Упражнение на мечката

5jivotni-me4ka

Търсим усещане в тялото на мекота, спокойствие.

Упражнение: Навеждаме се странично, рамото насочваме надолу, към бъбрека, създавайки лека, нежна компресия в областта на бъбрека, движението повтаряме симетрично – движим се като мечка

Или – навеждаме тялото леко странично и малко назад, после леко усукваме тялото, насочвайки наведеното рамо напред и надолу, едновремено другото рамо назад и нагоре. Чувстваме как натискаме с тялото си, като массажираме единя  бъбрек, после навеждаме тялото на друга страна и повтяряме симметрично. В момента на навеждането странично тялото леко се завърта напред, така че в областта на бъбрека се получава лек натиск и усукване на тялото в  тази област.

 

 

 

Упражнение на елена

5jivotni-elen

Търсим усещане в тялото на младост, гъвкавост, чистота, свобода.

Упражнение: Вдигаме ръце със свити юмруци горе и се навеждаме странично вдясно и ръцете леко сгъваме в лактите. Повтаряме движението вляво.

 

 

Упражнение на жерава

 

Търсим усещане в тялото на баланс, хармония. Опитваме се да уравновесим емоциите си.

Упражнение: Долепяме дланите една в друга, насочваме ги към небето и протягаме ръцете нагоре. Дланите обръщаме навън и сваляме ръцете странично надолу, рисувайки кръг.

Красиви, плавни движения, както в чаена церемония, помагат да се успокоим. Насочвайки внимание към “отваряне” на гърдите – откриваме се към положителни душевни състояния.

Упражнение на маймуната

5jivotni-maimuna

Търсим усещане в тялото на спокойствие, стабилност.

Упражнение: стоим релаксирано, леко приведени напред като „притискаме” чрез такова положение на тялото стомаха си. После навеждаме се странично, сгъваме ръка в китка и лакътя повдигаме на ниво на главата, разтягаме тялото в областта на стомаха. След това връщаме тялото в първоначална позиция. Внимателно свиваме, напрягаме мускули в областа на стомаха.

Изпитваме стабилност, спокойствие, рационалност.

 

След упражненията сядаме, почиваме 2-3 минути или повече.

 

Други популярни и здравословни техники: И Цзин Цзин, Ба Дуан Цзин ще разгледаме в други публикации.