Блогът на Д-р Шакола

иглотерапия, психотерапия, биофийдбек терапия, коучинг

Блогът на Д-р Шакола Китайска медицина Китайска гимнастика „Танц на петте животни”

Китайска гимнастика „Танц на петте животни”Китайска гимнастика „Танц на петте животни”


5jivotni

„Посвещава се на теб,този които имаш смелост да мислиш, че живота ти зависи от теб”.

Има популярни и много ефективни комплекси упражнения, един от тях е: „Танца на петте животни”. Защо „танц” ? Защото човек когато има добри емоции, почва да танцува. Първите „духовни практики” хората правят танцувайки. Съвременните „духовни хора” сега ги правят седнали, легнали, говорейки много и неясно. Кой е прав? Преценявате вие лично.

Петте животни символизират петте основни елементи от които, според китайска философия се състои света. Ефекта от гимнастиката обаче не е свързан със знанието на китайската философия, а с това какво преживявате и какви вътрешни нагласи имате.

Понякога този вид упражнения наричат „динамична медитация” или с други думи състояние на повишена концентрация на внимание, вглъбяване. В същност, „вглъбено” означава че човек „потъва в себе си”, както когато потъваме в четенето на интересен роман, хубав филм, както когато играят децата, искренно вярвайки в това което правят. При нас, възрастните, искреността по-често е инсуфициентна….

„Танца на петте животни” са последователни упражнения, имитиращи движения на Тигъра, Мечката, Елена, Птицата и Маймуната. Забавно е за децата. Препоръчва се от 5-6 годишна възраст нататък, докато човек може да се движи или до 90-100 годишна възраст. Естествено въпроса е не само в количество на годините, а основно – в качество на живота, върху което и работим.

„По-добре смях в колибата, отколкото плач в двореца”, казва китайска поговорка. Бих добавил: а най-добре – смях в двореца.

Подготовка към практиката

 Увертюрата е задължителна, за да избегнем излишни, случайни мисли и преживявания от всекидневието, които да „влязат” в гимнастиката и така да попречат.

Добре би било да приемем „влизането в практиката” като „влизане в Храма”. Когато се обръщаме към себе си, едно от важните правила  е да сме реално позитивни и положителни.

Във всекидневието можем и е нужно да изживяваме всички емоции, дори и негативните, защото когато не ги проявявам, ние ги  натрупаме и след това те се връщат като психосоматични заболявания.

За да се настроим за гимнастиката, 2-3 минути медитираме върху своите положителни качества, можем да си ги „вземем” от миналото, или да „отидем” по-близо – към настоящето, да „влезем” в добри свои преживявания.

Ако това не се получава, тогава правим 15-20 минути  по-интензивна гимнастика с цел да се „изключим” от всекидневния „мисловен шум”.

Друг вариант е да изчистим съзнанието си  с „квадратното” дишане на йогите.

 Стъпки

И така, направихме своята подготовка, „изключихме” се от всекидневието, настроихме се за получаване на резултати.

Какви? А за какво го правите? Вероятно става въпрос за по-добър тонус, здраве, подсилване на вашите качества, като не изключвамевъзможността от любопитство  да се правят нещата.

Колкото сте по-концентрирани в това преживяване, в състоянието което искате да получите и същевременно релаксирани душевно, толкова резултатите ще са по-добри.

Особено важно е по време на всички упражнения да поддържаме лицето и очите релаксирани (профилактика!).

Всички упражнения да се правят бавно, плавно, спокойно.

Всяко движение повтаряме от 5 до 20 пъти, до „насищане” на усещания.

Изпълняваме упражненията подражавайки на естествените и свободни движения на петте животни.

Според китайска традиционна медицина към всеки вътрешен орган, всяка част на тялото принадлежи определена емоция –. “Намествайки” едната (правилната) емоция в дадената част на тялото, ние изчистваме друга.

От изключително значение е с какви емоции насочваме вниманието върху себе си! Поглеждаме към себе си само с положителни емоции и чувства, с чувство за подкрепа, иначе се засилват нежеланите емоции и чувства.

Упражнение на Тигъра

5jivotni-tigar

Търсим усещане в тялото на сила, решителност, концентрация.

Упражнение: Стоим прави, леко разкрачени, вдишваме, ръцете свиваме в юмруци и ги вдигаме до ключиците. При издишване приклякваме с изправен гръбнак, с отворени длани, показалец насочен нагоре, “избутваме напред”.

Представяме усещане от въздух (т.н.“енергия”) при всяко вдишване влиза през носа слизайки до „под пъпа”, следвайки „хода на преден среден енергиен канал”, с други думи по централна линия на тялото, а при издишване се сгъстява и се натрупва в областта на пъпа.

Упражнение на мечката

5jivotni-me4ka

Търсим усещане в тялото на мекота, спокойствие.

Упражнение: Навеждаме се странично, рамото насочваме надолу, към бъбрека, създавайки лека, нежна компресия в областта на бъбрека, движението повтаряме симетрично – движим се като мечка

Или – навеждаме тялото леко странично и малко назад, после леко усукваме тялото, насочвайки наведеното рамо напред и надолу, едновремено другото рамо назад и нагоре. Чувстваме как натискаме с тялото си, като массажираме единя  бъбрек, после навеждаме тялото на друга страна и повтяряме симметрично. В момента на навеждането странично тялото леко се завърта напред, така че в областта на бъбрека се получава лек натиск и усукване на тялото в  тази област.

 

 

 

Упражнение на елена

5jivotni-elen

Търсим усещане в тялото на младост, гъвкавост, чистота, свобода.

Упражнение: Вдигаме ръце със свити юмруци горе и се навеждаме странично вдясно и ръцете леко сгъваме в лактите. Повтаряме движението вляво.

 

 

Упражнение на жерава

 

Търсим усещане в тялото на баланс, хармония. Опитваме се да уравновесим емоциите си.

Упражнение: Долепяме дланите една в друга, насочваме ги към небето и протягаме ръцете нагоре. Дланите обръщаме навън и сваляме ръцете странично надолу, рисувайки кръг.

Красиви, плавни движения, както в чаена церемония, помагат да се успокоим. Насочвайки внимание към “отваряне” на гърдите – откриваме се към положителни душевни състояния.

Упражнение на маймуната

5jivotni-maimuna

Търсим усещане в тялото на спокойствие, стабилност.

Упражнение: стоим релаксирано, леко приведени напред като „притискаме” чрез такова положение на тялото стомаха си. После навеждаме се странично, сгъваме ръка в китка и лакътя повдигаме на ниво на главата, разтягаме тялото в областта на стомаха. След това връщаме тялото в първоначална позиция. Внимателно свиваме, напрягаме мускули в областа на стомаха.

Изпитваме стабилност, спокойствие, рационалност.

 

След упражненията сядаме, почиваме 2-3 минути или повече.

 

Други популярни и здравословни техники: И Цзин Цзин, Ба Дуан Цзин ще разгледаме в други публикации.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

TopBack to Top