Healing програми

И най-дългото пътешествие започва с една-единствена стъпка.

Иглотерапия - точки по тялото

Програми за оздравяване

Помощ при забременяване

Статистиката през последните години сочи, че при около 10% от двойките, а в някои региони и повече, се наблюдава безплодие, т.е. липса на зачеване в рамките на 1 година.

Причините за това могат да бъдат нарушения в ендокринната система, имунитета, вродени и придобити заболявания на полова система, интоксикации с алкохол и наркотици, злоупотреба с тютюнопушене и „необясними причини”. Разбира се, възможна е и комбинация от тях.

Конвенционалната медицина предлага медикаментозно лечение, включва хирургични и репродуктивни технологии (In-Vitro).  Големите крачки в развитието на медицината помагат на все повече двойки да се сдобият с рожба. Иглотерапия, заедно с ЦиГун или Йога, подпомагат да се повиши значително процента на забременяване.

Какъв е моят подход?

Преди да започна лечение с иглотерапия, определям конституционалния тип, което ми помага да се насоча към укрепване на слабите места в организма. При избора на акупунктурни точки има значение дали пациентката е слаба или пълна, дали тялото е стегнато, напрегнато или отпуснато, как протича мензис – много или малко кръв, наличие на болка и кога и други особености.

Обикновено правя два курса иглотерапия по 10 процедури, с времетраене 30-40 минути всяка. В някои случаи, след основния курс процедури, се налага да се поддържа ефекта в продължение на няколко месеца с по 1 процедура седмично.

Заедно с това, и много важно в терапията е „домашното задание“, това са моите препоръки за занятия в къщи, които ще укрепят не само половата система, а и организма като цяло. Той трябва да се подготви и да набере достатъчно сили за последващата бременност.

Това са:

  • Автогенна тренировка. Тя има за цел да свали всекидневно напрежение, стреса и страха дали ще последва зачеване и в някаква степен ще помогне да отслабнат „старите“ преживявания.
  • Упражнения от ЦиГун или Йога: подобни на „упражнения на Кегел“, „Енергийни“ техники с цел подобряване на кръвоснабдяването на органите и локалните процеси в нервната система. Там, където е вниманието, там се концентрират повече кръв, енергия, тогава се подобрява микроциркулацията и заздравяват тъкани, органи и системи.
  • Акупресура – индивидуално подбрани точки за масаж, които да повишат максимално възможността за зачеване.
  • Препоръчвам Мокса и ароматерапия.

Всяка методика се обяснява в нюанси, така че да е лесно и приятно за изпълнение.

Стерилитетът е обща диагноза, но зад нея се крият различни състояния. Всички изброени техники са с цел да подкрепим организма да стане по-здрав и по-млад и да възстанови, доколкото това е възможно, своите естествени функции.

Лечение на Главоболие

Едно от най-честите оплаквания при съвременния човек. В първа редица застават тензионно главоболие, мигрена, невралгия и главоболие, причинено от възпаление на синусите.

Главоболието се формира според вида на стреса от една страна и от друга – конституцията на човека с фокус неговото слабо място. В традиционната китайска медицина то се диагностицира според типа тяло, чувствителността към студ или топлина, наличие или липса на тонус и още много признаци.

В повечето случаи главоболието е свързано с вътрешно напрежение. Често това е непреработеният ежедневен стрес – т.е. между две стресиращи преживявания липсва пауза. „Опашката“ от едното негативно преживяване стига до другото, човека казва: „Няма почивка от стреса“.

В съвременния свят все повече хора са офис-работници, с постоянно психическо напрежение и все по-обездвижени. И двата фактора водят към това, че не успяват да „изгорят“ в мускулна работа поне част от конфликтите, които събират.

Връзката стрес-главоболие понякога се вижда ясно, но много по-често остава размита в годините. Тя се крие зад оправдания и в опозиция на възможността за положително разрешаване на събития и негативни ситуации. Заедно с псевдоадаптацията правят така, че „главата боли от нищо“, което звучи, ако се замислим, прекалено метафизично и с нищо не помага.

Може ли да излезете от зоната на главоболие? Може ли да се възстановят взаимоотношенията на приятелство между тяло и психика, а не на конфликт?

В повечето случаи – да.

Какъв е моят подход?

С помощта на иглотерапия, медитация, техники от Йога и ЦиГун, в повечето случаи неприятна болка в главата намалява или изчезва.

Лечебният курс се състои от 10 процедури. В случай, че се налага следващ курс, препоръчвам след половин-един месец.

По време на процедурите пациентът научава:

  • Техники за релаксация и медитация.
  • Упражнения от Йога и ЦиГун като методи, които помагат да се свали напрежението и дори подсилват слабите места.
  • Подходящи точки и време за самомасаж от самият пациент.

Това е знание, което моите пациенти получават, за да поддържат ефекта от процедурите в кабинета.

При лечение, изследвам причините за появата на главоболието и винаги подхождам индивидуално.

Депресия

Депресивен епизод, рецидивиращо депресивно разстройство, дистимия, са едни от често срещаните варианти на депресия.

Какво е депресия?

Състояние на тъжно настроение, продължаващо от дни до месеци и години, променящо мислите, желанията, физическата активност, поведение, което постепенно завладява всички сфери на живота.

Основните признаци на това страдание са: състояние на потиснатост, липса на интерес към живота и обездвижване.

Депресията може да бъде ендогенна, обусловена от наследствени и конституционални фактори и такава, която се отключва от външни фактори. Тя е много характерна за хора на средната възраст.

Вътрешната картина на Света вече не удовлетворява човека. Появява се потребност от нещо ново, но вниманието потъва във вътрешен конфликт, без да вижда изход и се „закотвя“ там.

Това е моментът, когато едни пациенти се насочват към медикаментозна корекция на нивата на серотонина, други – към съвместна работа с психотерапевт, за да разберат проблема „отвътре“. Част от тези хора често се ориентират към занимания с Йога и ЦиГун, за да укрепят своята психосоматична цялостност или решават да използват възможностите на иглотерапията. Много често имам пациенти, които използват няколко метода.

Искам да обърна внимание на близките на пациента. Те трябва да разберат, че депресията е заболяване, не е особеност на характера или приумица.  И, както при много други състояния, има компонента „Психология“ и има компонента „Биология“.

Предразположеният към депресия човек трудно или въобще не се научава на нови взаимоотношения със себе си, трудно или никак не премества вътрешния си фокус от „загуба“ към нови цели и теми. Реалното събитие, довело до това състояние, може би отдавна е минало, вероятно е забравено, но вниманието все още стои в него. В такива случаи комплексният подход е най-подходящ.

Какъв е моят подход?

  • Курс иглотерапия от 10 процедури. Повтаря се след половин-един месец и понякога се налага поддържаща терапия по 1 процедура седмично. Доколко се повлиява състоянието проличава през първите 4-5 процедури. Ако пациентът взема антидепресанти, в никакъв случай не ги отказва изведнъж. Решението да ги спре (постепенно, след около 2 месеца) или да се промени лекарствената терапия би трябвало да е след обсъждане с лекуващия психиатър или психотерапевт. Ако посещава психотерапевт, желателно е това да продължи.
  • Допълнителна помощ при това състояние: техники на релаксация, Автогенна тренировка, упражнения от Йога и ЦиГун или леко спортуване, ментален фитнес. Като нито едно упражнение или занятие да не е натоварващо.

Лечение на Болки в гърба

Дископатии, в това число дискови хернии, спондилоартроза.

Болката в гърба е най-честата причина за ограничение на физическата активност във възрастта под 45 г. Близо 80% от хората поне веднъж са изживяли това оплакване. Най-често е засегната възрастовата група между 35 и 55г. При 15-20% от случаите острата болка в гърба преминава в хронична.

Разпространението на болки в гърба (дорсалгиите) е свързано с характера и интензивността на физическото натоварване, възрастта, особеностите на хранене и други фактори.

За прогресиране на дегенеративно-дистрофичните процеси в гръбначния стълб способстват значителните статодинамически натоварвания, облитерацията на съдовете на дисковете, евентуално генетично определената слабост на диска (наследствено нарушение на структурата на колагена). Най-честата причина за остра дорсалгия е дисковата херния, а за хроничната – спондилозата.

Други чести оплаквания са болката в рамото, главоболието, умората, безсънието, сутрешната мускулна скованост, усещането за подуване на ставите, без то да се определя обективно, метеочувствителността (връзка със студа и вятъра), засилването на болките при малки натоварвания и състоянията на депресия.

Болката често е психологически украсена, придружена от депресия, постоянен дискомфорт, постоянна загриженост за собственото здраве и опасения за инвалидизация. Болният идва на лечение с вече оформено невротично състояние.

Може да има нужда от допълнителни изследвания, когато присътстват “маркерите на сериозната патология”, определени от СЗО: нарастващи неврологични разстройства, сфинктерни нарушения, болка, несвързана с движение, изразена нощна болка, анамнеза или подозрение на онкологично заболяване, безпричинно отслабване, повишаване на температура, нощно изпотяване, анамнеза за неотдавнашна значителна травма или остеопороза.

Какъв е моят подход?

  • Курс 10 процедури иглотерапия. Когато започвам лечение, чрез натиск изследвам акупунктурните точки, за да определя степента на болезненост и на намален или повишен тонус на тъканите в областта на точката. При почти всички пациенти се намират болезнени точки в областта на основния проблем върху гръбначния стълб и около гръбнака (паравертебрално).

Трябва да се отбележи че при пациенти на възраст над 35-40 години в областта на „долния дан тян“ – зона под пъпа, според ТКМ отговаряща за „обща енергия“, често се определя намален тонус и болезненост. Това е особено изразено при по-дълго боледуващите пациенти, с по-изразена болка и с признаци на депресия и умора.

  • Иглотерапия комбинирам с точков масаж (акупресура) и други видове масаж с цел постигане на по-бърз, по-силен и по-траен ефект.
  • Определям, подходящи за актуалното състояние в момента, упражнения от Йога и ЦиГун и ги включвам, когато болката е значително намаляла. Важен момент в обучението на пациента е, че всички практики трябва да се изпълняват бавно, щадящо. Започва се с упражнения, които деблокират и релаксират мускулите на гръбначния стълб – поза на кучето, упражнения на крокодила. За подсилване на мускулите на гърба е най-подходящо упражнението на змията.

Подчертавам, че всички движения се правят бавно, плавно, през цялото време с позитивна вътрешна нагласа и чувство за вътрешен комфорт.

  • Психическа релаксация (автогенен тренинг, вътрешна усмивка и др.)