Главоболието е едно от най-честите оплаквания при съвременния човек, като в първа редица застават  тензионно главоболие, мигрена, невралгия и главоболие, причинено от възпаление на синусите.

Главоболието се формира според вида на стреса от една страна и от друга – конституцията на човека с фокус неговото слабо място.

В повечето случаи се наблюдава главоболие + вътрешно напрежение или непреработеният ежедневен стрес – т.е. между две стресиращи преживявания липсва пауза, „опашката“ от едното негативно преживяване стига до другото. „Няма почивка от стреса“, казва човека.

Все повече сме офис-работници, с постоянно психическо напрежение и все по-обездвижени. И двата фактора водят към това, че не успяваме да „изгорим“ в мускулна работа поне част от конфликтите, които събираме.

Връзката стрес-главоболие понякога се вижда ясно, но често тя е размита в годините, нашите оправдания на ситуации, нашата псевдоадаптация правят така, че „главата боли от нищо“, което звучи, ако се замислим, прекалено метафизично и с нищо не ни помага.

Може ли да излезем от зоната на главоболие? Може ли да върнем тялото и психиката си във взаимоотношения на приятелство, а не конфликт?

В повечето случаи – да. С помощта на иглотерапия, медитация, техники на йога и цигун, в повечето случаи се освобождаваме от неприятната болка в главата.

Въпреки че научните изследвания в областта на иглотерапия не се спонсорират от „обичайни спонсори“ и не се съобщава за нивото на иглотерапевтите, участващи в проучванията (какво са завършили, стаж, обема на практика), както и вида на иглотерапия (класическа или с ограничение на традиционни теории) – има научни съобщения, че този източен метод е реално полезен. Което според мен не е изненадващо, имайки предвид историята и постиженията на източната медицина.

Иглотерапията винаги подхожда индивидуално, избирайки методи и точки според вида болка и „вида пациент“.

Лечебният курс се състои от 10 процедури, а ако се налага следващ курс – след половин-един месец.

По време на процедурите пациентът научава техники за релаксация, упражнения от йога и цигун като методи, свалящи напрежението и дори подсилващи слабите места. Това е моят подход на работа, който вече повече от 30 години успешно работи.

Иглотерапията е метод подходящ за възраст от 5-годишна до старческа и има малко противопоказания. При правилно прилагане обикновено е безболезнен, може да се каже, приятен, релаксиращ метод. Изключение прави убождането само в някои точки, но и тогава е достатъчно поносимо.

Близо към иглотерапия е акупресура – метод на натискане на акупунктурни точки с цел лечение или подобряване. Това е знание, което моите пациенти получават, за да поддържат ефекта от процедурите в кабинета.

Как да си помогнете сами?

Една от „универсални комбинации“ е акупресура (точковия масаж) върху точките ИнТан, ХеГу, ЦзуСанЛи.

  • ИнТан е точка, която се намира в „място където се съединяват веждите“. Масажирайте я с възглавничката на показалеца за около 2-3 минути.
  • ХеГу се намира между палеца и показалеца, по-близо към 2-ра метакарпална кост. Масажирайте с умерен до силен натиск 2-3 минути.
  • ЦзуСанЛи – 4 пръста под капачката на коляното при изправен крак, широчина на 1 показалец странично от големия пищял. Интензивно разтриваме 2-4 минути до чувство на топлина в подбедрицата.

Самомасажа се прави или преди или след  „Сутрешен ритуал за укрепване на здравето“, така и през деня с цел да се намали главоболието. Започва се с точката между веждите, последвана от точките на ръката и се завършва с точките на краката.

Много хора ме питат за логиката на Източната медицина и защо при главоболие се въздейства върху биоактивни точки, които се намират далеч от главата?  

Похватите на Традиционната Китайска медицина, която аз практикувам повече от 30 години, са насочени към самовъзстановяване на организма и лекуват причината, а не симптома. Обяснение от позиция на източна класическа медицина е в съответната терминология и по-трудно се разчита, ако човек не е запознат с даден вид терапия.

Ако търсим обяснение, близко към европейските представи, може да се открие в трудовете: Ахмеров Н.У. „Механизмы лечебных эффектов восточной акупунктуры“.

Според представите на Традиционната Китайска Медицина ефекта от въздействието върху точка ЦзуСанЛи (т.на дълголетието, Е36) е, че тя намалява излишното напрежение в горната част на тялото и това помага да се намали главоболието, като въздействието не е еднозначно и тя може положително да повлияе и на перисталтиката и други ефекти.

С тези точки може да си помогнете в ежедневието, но когато става въпрос за лечение, аз изследвам причините за появата на главоболието и подхождам индивидуално към всеки пациент.