Няма да спра да напомням, колко е важно при практиките в Ци Гун да има определена настройка, точна и ясна планировка. Иначе казано, предпазна мярка, за да не се окаже, че сте стигнали на различно място от желаното.

Темата днес е за увертюрата към практиките и задаване на качеството на последващите занимания.

За да достигнете до каквато и да е цел, тя трябва да е предварително дифинирана, конкретизирана и екологична (да изисквате само от себе си, без да нарушавате личното пространство на другите, да е само ваша и да касае единствено вашите действия, при това без да пречи на околните).

Когато говорим за цел на практиката Ци Гун, тя може да се изразява в увеличаване на общата енергия или тонус, работа със четирите стихии или Ин Ян, укрепване на здравето, работа с минали състояния и преживявания, работа с меридианите – изберете сами.

Когато сте определили целта, която преследвате, следващата стъпка е да се фокусирате и да направите първата крачка и да създадете настройка, мотивация.

Следва загрявка, така както спортистите правят преди тренировка, защото е нужно да подготвите и тялото за последващите занимания. Използвайте вашият сутрешен комплекс от упражнения за събуждане.

Дори когато пътувате и сте във ваканция, в повечето случаи предварително разглеждате картата на територията, която ще посетите, терена, маршрута на пътуване. Важно е да си създадете добри условия, за да протече всичко спокойно и предвидимо, затова е добре да сте подготвени.

При Ци Гун, важен елемент е на какъв фон практикувате, т.е. на какво поле ще се „играе драмата“. Използвайте вашата любима музика, фон или просто се радвайте на тишината наоколо.

Усмивката на Буда е подходяща база за практикуване.

Това е израза на спокойствието на лицето, с леко загатната усмивка, израза на спокойствие, доброжелателност и топлина.

С нея по-лесно и естествено прекрачвате от всекидневното състояние и психичения фон, с който отдавна сте свикнали и дори не забелязвате, към „вътрешното си аз“, към подсъзнанието, за да осъществите поредната крачка към по-добър вариант на себе си.

Усмивката на Буда може да играе роля и като предпазен механизъм от навлизане в ненужни състояния.

Разбира се, при тренирано управление на реакциите, силен фокус и без да се отклонявате от целта, без да се разсейвате със странични мисли, шумове и да се зацикляте на случайните ефекти, резултатът ще дойде по-бързо и вероятността да се отклоните е в пъти по-малка.

С други думи казано, това което искате от близките си, от лекаря, от учителя в училище – разбиране, доброжелателно отношение, можете да се опитате да създавате сами за себе си.

Успех при работа с ЦиГун!