Природата е създала човека като балансирана и саморегулираща се биосистема. Основен принцип е, че здравият организъм се справя сам с болестите.
В Традиционна Китайска Медицина и ЦиГун, въздействието върху енергийните канали, се използва, за да се подмагат и укрепват едновременно и тялото и психиката.
Всяка една акупунктурна точка е свързана с определен вътрешен орган, гръбначен сегмент, мозъчни центрове, кората на главния мозък, т.е. от биологични реакции до мироглед.
Въздействайки върху акупунктурните точки на даден меридиан чрез иглоубождане, масаж или термопунктура, се променят и нормализират функциите на съответстващия му вътрешен орган или система.
Активирането на енергийния канал на Белия Дроб подпомага дихателна система, прави я по-устойчива към вирусни и простудни заболявания, повишава жизнения тонус, прави човека по енергичен.
Активен е между 3 и 5 часа сутринта, затова е по-добре самомасажа, който ви предлагам да се прави сутрин.
Меридианът има контрол върху Ци (общия тонус на организма), дишането, защитната Ци (състояние на имунитета и психическа устойчивост), състоянието на кожата и психическата устойчивост към емоциите тъга, скръб.

Самомасаж
Започва с потупване с юмрука на ръката последователно от 1-ва до последна точка на канала.
Следва енергично разтриване проекцията на канала, като движенията са в посока от точка 1 към пръстите на ръката, където е отбелязана точка 11.
Ако има болезненост в някоя от точките, правите масаж със среден натиск за около 1-2 минути.
Ако няма болезненост, обърнете внимание на:
• ЧжунФу- точка 1
• ЧиЦзе – точка 5 в областта на лакътната става
• ЮйЦзи – точка 10 до 1-я пръст на ръката

Самомасажът завършва
в последната точка 11-ШаоШан.