В традиционната китайска медицина (ТКМ) се смята, че през този сезон се повишава чувствителността на дихателната система към „външни фактори“, а при определен тип психика може да се случи засилване на депресивни състояния.

Какво да направите, за да коригирате състоянието на организма, да намалите оплакванията?

Първо определете имате ли нужда от:

 а) допълнително укрепване на дихателна система;

 б) подобряване на емоции в аспекта „антидепресия“. Може би сте здрав човек и сезонните промени ви влияят само благотворно?!

Прочетете следващи признаци на слабост на дихателната система като телесна проява и като емоционално състояние.

Определете имате ли тази слабост и нужда от укрепване.

 • Кашлица, храчки, хрипове, кихане, затруднено носово дишане.
 • Намалено обоняние, суха носна лигавица.
 • Хрема, зачервяване и оточност на гърлото,  болка в гърлото, дразнене в гърлото.
 • Задух, недостиг на въздух, “като буца заседнала в гърдите“, дискомфорт и болка в гърдите, свързани с дишането.
 • Тих, слаб глас, прегракнал, загубил глас, изпотяване, чести простудни заболявания, непоносимост или повишена чувствителност към студ, вятър и течение.
 • Бледа, суха кожа, сухи и чупливи косми по тялото.
 • Постоянни тъжни мисли, тъга, печал, униние, нежелание да говорите, лесно се изморявате.

Ако над 3-4 от изброените симптома се повтарят често или са постоянни, имате причина да насочите вниманието си към конкретни мероприятия, подсилващи организма, за да станете реално по-здрави, по-устойчиви към факторите, влияещи на дихателна система.

И така, ако откривате няколко „ваши“ симптома, подсилете „елемента Метал“ соматично и психосоматично със следните мероприятия:

 • ЦиГун: преди самите упражнения ЦиГун направете така нареченото „измиване на лицето“ – леко масажирате лицето, докато не се появи топлина или лека пот; самомасаж на носа; разтриване на ключиците; следват подходящите упражнения по ЦиГун за укрепване на дихателната система. Движенията повторете около 100 пъти всяко. Всички упражнения се изучават на практиките на Клуб по ЦиГун.
 • Точков самомасаж: със среден натиск по 1-1,5 минута върху следните точки.

ИнСян (YingXiang, “среща с миризмата”). Намира се до носно-устната бразда, срещу средата на страничния ръб на крилото на носа.

СюанЦзи (Xuanji, „бисерен нефрит”) Намира се в центъра на дръжката на гръдната кост (manubrium sterni), на един напречен палец под яремната ямка в основата на шията.

ШуФу (ShuFu, „работилница на съгласието”) На три напречни пръста (два цуна) встрани от гръдната кост, подключично.

ДаЧжуй (Dazhui, “голям прешлен”) Под бодлестия израстък на най-издадения прешлен между шийния и гръдния отдел на гръбначния стълб (С7).

ШенЧжу (Shenzhu, „подпората на тялото”) Под бодлестия израстъка на 3-ти гръден прешлен.

ФенМен (FengMen, „вратата на вятъра”) На нивото на долния ръб на бодлестия израстък на 2-ри гръден прешлен, встрани от гръбначния стълб, в средата на разстоянието между вътрешния край на лопатката и израстъците на прешлените.

ГаоХуан (GaoHuang, „Жизнен център”) Между средната и горна трета на вътрешния край на лопатката).

ХеГу (Hegu) Между 1-ва и 2-ра среднокиткова кост, на върха на мускула, привеждащ 1-ия пръст.

ЦзуСанЛи (ZuSanLi, ”три ли на крака”) На 4 пръста от долният ръб на колянното капаче и на един напречен пръст встрани от предния ръб на голямопищялната кост.

Автосуггестия (самохипноза):

 1. Докато масажирате изброените биоактивни точки, насочете вниманието си върху мястото, на което въздействате. Това ще засили ефекта.
 2. Концентрирайте вниманието си в тoчки СюанЦзи, ДаЧжуй, по 10 минути.
 3. Преди заспиване за около 5-10 минути се концентрайте в китките и стъпала си, докато ги усетите горещи.

Тези няколко минутки ще ви помогнат да се фокусирате върху тялото и да го релаксирате, а това ще доведе до по-качествен сън и по-добро възстановяване.