Блогът на Д-р Шакола

иглотерапия, психотерапия, биофийдбек терапия, коучинг

Блогът на Д-р Шакола Аромапсихология АРОМАТЕРАПИЯТА – НЕЖНАТА ВРЪЗКА С ПРИРОДАТА

АРОМАТЕРАПИЯТА – НЕЖНАТА ВРЪЗКА С ПРИРОДАТААроматерапията е практика за използване на есенциални масла, получени от различни части на растенията, с цел поддържане на психичното и физическо благополучие на човека, за поддържане на баланс и хармонизация на емоциите. Тя е предназначена да въздейства върху цялата личност и да подпомага тялото да търси и поддържа вродения си усет за баланс и регулация.

Наричат Етеричното Масло душата на растението, неговата енергийна същност. Други твърдят, че това е неговата имунна система. Както и да бъде наречено, то е най-ценното от живота на растението. Тези малки ароматни молекули лесно се абсорбират от кожата, а вдишвайки ги, имаме най-бързия начин за въздействие върху психиката. Високата им концентрация, бързото навлизане в кръвта, доставят необходимите здравни ресурси и то само с малко количество от тях. Умелото използване и познаване на качествата на маслата и индивидуално подбраният начин на приложение ще внесе баланс в психиката, ще подобри симптомите.

Въздействието на етеричните масла върху човека има два пътя – нервно-рефлекторен и хуморален (чрез течностите в организма).

Първият механизъм е свързан с въздействието на Етеричните масла върху обонятелния орган. Чрез бързото достигане до лимбичната система те стимулират синтеза на невромедиаторите адреналин, норадреналин, енцефалин и др. По този начин регулират тонуса на нервната система и способстват процесите на самовъзстановяване на организма.
Етеричните масла са свързани с подсъзнателния ум, с колективното подсъзнание и често извикват спомени, част от ароматната памет. Мирисът като дразнител въздейства мигновено заради близостта на обонятелния орган до лимбичната система в мозъка, която управлява емоциите на човека, неговото настроение и сексуалност, и въздейства върху вегетативните функции.

Вторият механизъм се задейства чрез попадането на терапевтичните ароматни молекули в дихателните пътища. Белият дроб има много добре развита мрежа от кръвоносни съдове и проникването на етеричните масла става 20 пъти по-бързо в сравнение с вътрешно приемане на лекарствени вещества във вид на настойки и отвари.

Богатата капилярна структура на кожата също способства лекото проникване на ароматичните вещества. Ефирните масла се намират в организма в течение на 20 минути и, след като са оказали нужната помощ, напускат тялото без да оставят никакви отпадъци или да предизвикат странични ефекти. Техните антиоксидантни стойности са измерени и е доказано, че имат най-висок коефициент на антиоксидантна мощ. Това е и причината да действат толкова благотворно върху здравето. Американски учени използват специален тест за разкриване на антиоксидантната им мощ, изследвайки силата на потискане на свободните радикали и скоростта на почистване на клетките от отпадъци.

Антиоксидантите са съединения, които се намират в растенията и стопират или задържат увреждането на клетките. Намират се и в много храни от растителен произход, но най-голяма мощ имат Етеричните масла.
Окислителното увреждане на клетките от свободните радикали е причина за стареенето и сбръчкването на кожата, генетични увреждания, сърдечни болести, рак и др. Прилагането на етерично-маслени смеси върху кожата и тяхното бързо абсорбиране помагат да се почистват клетките от отпадните продукти, да се задейства имунната система и така да се подобри и съхрани здравето.
Заради богатия състав на компоненти, ефирните масла са многофункционални, като разбира се, имат и по-изразено влияние в определени области. Например, хора, живеещи в планински райони много рядко боледуват от настинки, грип и ангини. Този факт се дължи на непрекъснатото пречистване на въздуха от гората с ефирни масла, съдържащи фитонциди. В градски условия този ефект може да се получи чрез инхалации или аромафон на същите масла. Най-изразени противовъзпалителни качества имат чаено дърво, евкалипт, маточина, лимон, портокал, ела, бор, лавандула, мента и здравец.

Етеричните масла могат да внесат нужния баланс, да стимулират или успокояват нервната система, да действат като антидепресант или да обезболяват. Тяхното приложение изисква внимание и познания. Ако има съмнение как и дали изобщо да се използват етеричните масла за вътрешен прием, по-добре да не се рискува и да се направи топла инхалация, която има същия ефект.

Повишено внимание се изисква при малки деца и бременни, при хора, които имат индивидуална непоносимост към определено масло и при такива с високо артериално налягане.
Индивидуалният подход е препоръчителен!

Ароматерапията е уникален начин за възвръщане на целостта на личността и за укрепване на връзката ум и тяло, психика и физика, дух и душа…

„…и неволен пленник в стъкления флакон радва душата през дългите вечери…“
Шекспир

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

TopBack to Top