Блогът на Д-р Шакола

иглотерапия, психотерапия, биофийдбек терапия, коучинг

Блогът на Д-р Шакола Биофийдбек Безпокойство, повишена тревожност, панически атаки и няколко работещи начина как да ги овладеем!

Безпокойство, повишена тревожност, панически атаки и няколко работещи начина как да ги овладеем!Искрено вярвам, че за да се справим с един проблем, задача или да извършим промяна е нужно да има осъзнаване, мотивация и взето решение. За да е изборът ни осъзнат, е добре да бъдем информирани кои са причините довели до повишаващото се ниво на тревожност, как сме стигнали неусетно до тук и защо е толкова трудно да се справим сега? Защо  намалява желанието за промяна?

Представи си, че вече си стигнал до онзи момент, когато ти се плаче от безсилие, защото искаш да спреш да се тревожиш, а не успяваш или ако успяваш, то е за кратко. Все започваш, но адски се страхуваш да не загубиш този макар и мъничък баланс, който и без това трудно поддържаш.

Нека видим как се задейства процеса в нашият мозък, защото там се крие разковничето, там са и проблемът, и решението.

Да допуснем, че в продължение на много дълго време си бил в състояние на стрес по различни причини. В следствие на което мозъкът, започва да отделя нужните хормони и така неусетно се е променила биохимията в организма ти. Постепенно клетката започва да привиква и да се стреми да се адаптира към новия химичен състав на кръвта, т.е. тя се адаптира да се храни с това, което има в момента. Поддържайки страховете, ти си задал определена команда на мозъка и той търси всички възможни начини, за да поддържа това състояние и този химичен състав, за да храни  клетката, която вече се е адаптирала. Затова когато си определил фокуса, започваш да обръщаш внимание на всичко, което потвърждава страха  и което те кара да се тревожиш. Най-лошото е, че не можеш нищо да направиш. Защото не е в твоята възможност да промениш света, да спреш изсичането на горите, замърсяването, унищожаването на хора и животни.

Знам че вече съм те предизвикала и е възможно  да не искаш да дочетеш докрая, защото моите думи към момента само ще потвърдят убеждението ти, че съм поредният духовен отворко.

 Ако продължиш, ще научиш, че можеш да се включиш към толкова много инициативи на прекрасни и мотивирани хора, засаждащи дървета, събиращи капачки и помагащи кой с каквото може. Това е личен осъзнат избор над фокуса в живота ти и единственото, което е по силите ти да направиш. Представи си ако всеки ден само един човек  се наведе и вдигне един боклук, колко по-чисто ще е? Защо да не си ти този човек?

Да се върнем на момента, в който  решаваш, че искаш промяната и започваш да правиш усилия в тази посока. Включваш воля, имаш намерение… Не се получава. Пак има нещо, което започва да те дърпа към стария начин на съществуване и това е нормално – мозъкът търси това, което смята, че е важно за теб. Не се досеща, че така ти създава неприятности и дискомфорт. Вече имаш навик, създадени невронни мрежи и стабилни невронни връзки, които отстояват на намерението ти да разчупиш тази кутия и да се освободиш. Клетката вече чувства промяната и новата храна не й харесва, тя трябва отново да се нагажда, а знаем, че това е процес, който изисква време. Много силен се оказва страха да не загубиш и без това крехкия контрол над някакво поносимо социално общуване.

Това обаче е момента да проявиш воля и да не спираш да търсиш варианти за да отклониш фокуса от стария начин на мислене. Можеш да използваш следните простички похвати:

  • Чети различни автори и търси онзи начин да си помогнеш, който ще предизвика най-малко насилие над теб самия. Имай критерии за това как искаш да живееш.
  • Когато откриеш своя начин потърси подходящия специалист, който да ти помогне, защото в този момент е важна подкрепата и усещането, че не си сам. В разговора с такъв човек няма да има осъждане, ненужен анализ.
  • Проявявай воля и не се отказвай, защото само така можеш да помогнеш на себе си и на близките си хора. Тези, които те обичат и подкрепят.

В този процес на промяна може да ти помогнат следните методи:

  • Иглотерапия. Стресът изчерпва много от нужните минерали и имунната система е слаба. Иглотерапията подпомага организма чрез естествена стимулация в биоактивните точки. Това е индивидуален процес, въпреки че има общовалидни енергийни канали, които се стимулират. Тя действа като бърза помощ за организма.
  • Биофийдбек апарат. Той ще ти помогне да създадеш нов фокус, нови навици и дисциплина чрез специално създадени компютърни игри, където ще получаваш обратна връзка как започва да се променя реакцията на нервната ти система, когато правиш промяна. Ще се почувстваш по-добре, а това действа върху мотивацията.
  • НЛП коучинг. Една промяна свързана с планиране, търсене на нужните ресурси, които да подпомогнат процеса. Коучът е специалистът, който ще проследява динамиката на промяната и ако е нужно заедно ще обсъждате промени в плана. Всичко е движение.
  • Ароматерапия. Нежният начин да се върнеш в приятните спомени, предизвикани от етеричните масла. Терапия, която не може да бъде манипулирана, защото всеки има различни аромати за празник, споделеност, топлота.
  • Спорт, хоби, общуване с нови хора, изучаване на нови неща, музика, танци.

Бъди креативен и намери своя начин да прецакаш тревогата!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

TopBack to Top