Блогът на Д-р Шакола

иглотерапия, психотерапия, биофийдбек терапия, коучинг

Блогът на Д-р Шакола Коучинг Коучинг и апарат за биологично обратна връзка Mind Reflection GSR

Коучинг и апарат за биологично обратна връзка Mind Reflection GSR 8 ползи от включването на биофийдбек в коучинг сесия

Биофийбек е система за опознаване и управление на несъзнателните физиологични процеси,  получаване на графично изображение  на реакция при стрес и начинът, по който автономната нервна система се възстановява след това. Биофийдбек апаратът онагледява чрез графика настъпилите промени, изразяващи се в изпотяване на кожата, сърдечния и дихателен ритъм, концентрацията, баланса между активност и релаксация.

Това е една особено ценна информация, която се използва при определяне индивидуалните психо-емоционални характеристики и намиране на адекватен подход при умствено претоварване и при вземане на решения в стресова среда.

И така защо биофийдбек?

  • За да има промяна е нужно осъзнаване, разбиране на съществуващите ограничения, несъзнаваните чужди модели и убеждения. Апаратът, отчитайки реакцията на автономната нервна система при стрес и времето, за което се възстановява, дава възможност да се определи типа реакция и чрез специално подбрани тренинги, се подпомага процеса на промяна.

 Стресът, макар и  изначално заложен в човешката природа, не бива да пречи за адекватна реакция и определяне на бъдещи промени.

  • За да е екологичен процеса при определяне на целите и вземане на решения. Апарата дава обратна връзка за несъзнателната реакция при дадена терапия, тема на обсъждане или взето решение. Така се отчита доколко темата съвпада със светоусещането на клиента и най-ценното, той сам проследява това.
  • За да се катализира процеса. Апаратът спомага създаването на нови продуктивни навици, дава възможности за разширяване на мирогледа и за намиране на нови, работещи пътища за справяне с текущите задачи.
  • Тренирайки нови навици се разширяват сферите на тяхното влияние, тъй като вече създадени, те автоматично се разпростират във всички области на живота и го правят по-комфортен. В такава среда лесно се правят промени.
  • Когато в коучинг сесия е определена целта, нейната екология, то следващата стъпка е процесът на изпълнение. Затова умението за концентрация е много важно и заедно с добре оформените цели е равно на успех.
  • Изключително добра ментална тренировка за постигане на отлични резултати както в спорта, така и в личния живот, в бизнеса.
  • Дава обратна връзка за социално значимите събития, които понякога не се осъзнават.
  • Един нов начин за общуване със себе си във време, когато технологиите са навсякъде.

Удовлетворението идва с процеса на правене, малките победи са достатъчно добра мотивация, за да се продължи напред. Новите навици вече определят и нова среда, нови хора, които да помогнат промяната, откриват се нови ресурси.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

TopBack to Top