Блогът на Д-р Шакола

иглотерапия, психотерапия, биофийдбек терапия, коучинг

Блогът на Д-р Шакола Коучинг Коучинг и апарат за биологично обратна връзка Mind Reflection GSR

Коучинг и апарат за биологично обратна връзка Mind Reflection GSR 8 ползи от включването на биофийдбек в коучинг сесия

Биофийбек е система за опознаване и управление на несъзнателните физиологични процеси,  получаване на графично изображение  на реакция при стрес и начинът, по който автономната нервна система се възстановява след това. Биофийдбек апаратът онагледява чрез графика настъпилите промени, изразяващи се в изпотяване на кожата, сърдечния и дихателен ритъм, концентрацията, баланса между активност и релаксация.

Това е една особено ценна информация, която се използва при определяне индивидуалните психо-емоционални характеристики и намиране на адекватен подход при умствено претоварване и при вземане на решения в стресова среда.

И така защо биофийдбек?

  • За да има промяна е нужно осъзнаване, разбиране на съществуващите ограничения, несъзнаваните чужди модели и убеждения. Апаратът, отчитайки реакцията на автономната нервна система при стрес и времето, за което се възстановява, дава възможност да се определи типа реакция и чрез специално подбрани тренинги, се подпомага процеса на промяна.

 Стресът, макар и  изначално заложен в човешката природа, не бива да пречи за адекватна реакция и определяне на бъдещи промени.

  • За да е екологичен процеса при определяне на целите и вземане на решения. Апарата дава обратна връзка за несъзнателната реакция при дадена терапия, тема на обсъждане или взето решение. Така се отчита доколко темата съвпада със светоусещането на клиента и най-ценното, той сам проследява това.
  • За да се катализира процеса. Апаратът спомага създаването на нови продуктивни навици, дава възможности за разширяване на мирогледа и за намиране на нови, работещи пътища за справяне с текущите задачи.
  • Тренирайки нови навици се разширяват сферите на тяхното влияние, тъй като вече създадени, те автоматично се разпростират във всички области на живота и го правят по-комфортен. В такава среда лесно се правят промени.
  • Когато в коучинг сесия е определена целта, нейната екология, то следващата стъпка е процесът на изпълнение. Затова умението за концентрация е много важно и заедно с добре оформените цели е равно на успех.
  • Изключително добра ментална тренировка за постигане на отлични резултати както в спорта, така и в личния живот, в бизнеса.
  • Дава обратна връзка за социално значимите събития, които понякога не се осъзнават.
  • Един нов начин за общуване със себе си във време, когато технологиите са навсякъде.

Удовлетворението идва с процеса на правене, малките победи са достатъчно добра мотивация, за да се продължи напред. Новите навици вече определят и нова среда, нови хора, които да помогнат промяната, откриват се нови ресурси.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

TopBack to Top