Блогът на Д-р Шакола

иглотерапия, психотерапия, биофийдбек терапия, коучинг

Блогът на Д-р Шакола Иглотерапия Иглотерапията в помощ при стерилитет

Иглотерапията в помощ при стерилитетВръзката психика-здраве все по-често споменаваме, когато говорим за стерилитет. Много са двойките, които се обръщат и към така наречените нетрадиционни методи в желанието да си имат дете. Проблемът често е комплексен, като от голямо значение са личната история на всеки, семейните модели, стресове и депресия, в следствие на нереализираното силно желание за дете.
Когато говорим за различни методи, освен с алопатия (лечение с лекарства), се използват иглотерапия, йога и ЦиГун. Да не забравяме за психотерапията, която в редица случаи е очевидно необходима.
Днес все повече се разчита на активното участие на пациента в лечебния процес, внимателното му отношение към мислене, движение и хранене, което според източните традиции са трите основи на здравето.
Как да се използват ресурсите на организма?
? Ресурсите са свързани с начина на възприемане на околния свят, реакцията на нервната система при стрес, баланса в организма. Всички тези фактори определят биохимията в тялото, неговите защитни сили.
? Иглотерапията, заедно с други алтернативни методи, стимулират ресурсите, дават време и сили за по-бързо възстановяване, те са навременната и правилна инвестиция по пътя към здравето.

Как да не се възпрепятства процеса на самовъзстановяване?
? Като внимателно се проследява храненето и се отбелязват реакциите, тъй като за всеки организъм те са строго индивидуални.Така се откриват подходящите храни – вид, начин на приготвяне, количество.
? Като се обърне внимание на движението, както на всекидневните обичайни движения, така и на спорта – с какво и колко се натоварва тялото. Целта е умереност във всяко занимание. От особено значение е редуването на физическото натоварване с времето за възстановяване на организма.
? Като не се пренебрегва влиянието на мислите, емоциите и мирогледа като цяло. В „тибетските правила на здраве“ те стоят на първо място.
? Като се изследва средата. Живият организъм взаимодейства със заобикалящата среда и е принуден постоянно да се приспособява към условията й. Смята се, че акупунктурните точки имат значение в приспособителните и адаптивни процеси.
И да не забравяме, че позиция партньор в решаване на здравословните задачи, а не пасивно наблюдаване на процеса, са основните фактори за добрия краен резултат.
Нека по този път бъдем партньори.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

TopBack to Top