Блогът на Д-р Шакола

иглотерапия, психотерапия, биофийдбек терапия, коучинг

Блогът на Д-р Шакола Здраве Multitasking или умението да се разпиляваме ефективно

Multitasking или умението да се разпиляваме ефективноНякога много се гордеех, че мога да върша няколко неща наведнъж. Постепенно забелязах, че все пак остават недовършени неща. А когато пробвах да се концентрирам само върху една задача, и чак когато приключа с нея да продължа със следващата, останах особено изненадана… Ефективността и качеството бяха в пъти по-добри.

Всичко това си има обяснение и то се крие в това как работи нашият мозък. Оказва се, че мултитаскингът не означава по-добра мозъчна дейност, но пряко влияе върху фронталния лоб, мястото за планиране, вземане на решения, справяне с проблеми.

Затова, когато фокусът е само върху една задача, това помага да получим и обработим повече информация и следователно да завършим задачата по-ефективно.

Имайки завършеност, мозъкът отчита положителна промяна, чувството на удовлетвореност се превръща в свободна енергия, която използваме за следващата задача.

Планирайки, ние се освобождаваме от стреса, тъй като вече имаме опит и знаем как и колко време ще е нужно за изпълнение на конкретна задача. Появява се възможност за добро  планиране на деня, месеца, годината.

Естествено, че ще има извънредни задачи, които ще трябва да вместваме.

За да контролираме процеса, за да го проследяваме, за да се повишава мотивацията от това как се справяме, е нужно всичко да бъде записано.  Важно е това да се случи на лист хартия.

Разбирам доводите, че клавиатурата е много по-бърза и че сме придобили навик всичко да си запаметяваме в компютъра.

Добре, но ако искаме добре да работи нашият личен компютър, т.е. мозъкът, е нужно да му обръщаме повече внимание и да го товарим с такива задачки като писането.

Затова не спирам да говоря на моите клиенти, че е много важно да планират пишейки!

Проучвания сочат, че когато си записваме задачи или когато си водим дневник и описваме стреса от деня или обидата, някаква негативна емоция или нещо, което ни е впечатлило много, ние се освобождаваме от част от тази деструктивна емоция.

Тази статия също е написана върху хартия, но оформена на компютър.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

TopBack to Top