Блогът на Д-р Шакола

иглотерапия, психотерапия, биофийдбек терапия, коучинг

Блогът на Д-р Шакола Аромапсихология Етеричните масла и есента

Етеричните масла и есентаКогато заговоря за етерични масла и ароматерапия, много хора споделят, че имат вкъщи, закупени и изоставени някъде. Е, дойде време да ги потърсим. Забелязала съм, че най-често се използва етеричното масло на лавандула и затова искам да ви припомня част от неговите приложения.

А преди това някои интересности за растението. Името му произлиза от латинското Lavare, което означава мия, измивам. Според една от легендите, римляните добавяли лавандула в своите вани за свежест и аромат. Друга легенда разказва, че на изгонените от рая Адам и Ева, Бог подарил ароматни треви, сред които лавандула за успокояване на душата и розмарин за поддържане на духа. Но, мисля, че Авицена е бил най-прав в своето изказване: „Това е камшик за сърцето и метла за мозъка.“

Лавандулата е уникален антидепресант, антисептик, имуностимулатор, регенерира кожата, тъй като подобрява микроциркулацията на кръвта, обезболява, успокоява, стимулира менструацията, спомага за нормализиране на хормоналния статус, нормализира апетита и др. Тези нейни качества обуславят приложението й при нервен срив, депресия, при нарушаване на съня, безсъние. Може да се използва при нарушения на сърдечния ритъм, за адаптация към нови климатични условия, също при дерматити, наранявания по кожата, гнойни рани, при пърхот, падане на косата и е приложима при всякакъв вид кожа.

Приложение:

 • При нарушаване на съня или безсъние – използвайте по 1 капка етерично масло върху възглавницата.
 • При висока температура – направете компрес върху челото и ръцете, като на 1 чаша топла вода прибавите 3-4 капки етерично масло. Добре разбъркайте.
 • При уморени крака – направете вечерна вана с няколко капки лавандула. Те ще изтеглят цялото напрежение от деня и ще спомогнат за вашия комфорт.
 • За да освежите дъха и да дезинфекцирате устната кухина – използвайте следния разтвор: на 1ч.ч. топла вода прибавете 1 капка лавандула. Разбъркайте добре и жабурете. Ефектът е уникален.
  • За по-бързо заздравяване на рани и при изгаряния – може спокойно да използвате чисто етерично масло върху засегнатия участък.
  • Масажът с лавандула ще ви релаксира и успокои. Използвайте 50мл базово масажно масло( ленено, бадемово) и към него прибавете 5-10 капки лавандула.

  ВНИМАНИЕ: Информирайте се за произхода на етеричното масло, защото много от производителите слагат „био“ и с това изчерпват информацията за продукта си. Ориентир за качествен продукт може да ви бъде пълното изписване на латинското наименование на растението. Днес у нас има много фирми, които предлагат своите продукти с високо качество. Потърсете в интернет.

  Предупреждение: Бъдете особено внимателни при ниско артериално налягане, при бременни в първите седмици и при хора на химиотерапия!

  Пожелавам ви прекрасни мигове в света на лавандулата ! Ще се радвам да споделите в коментари своя опит или да зададете въпросите си към мен.

  Маруся Маринова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

TopBack to Top