Блогът на Д-р Шакола

иглотерапия, психотерапия, биофийдбек терапия, коучинг

Блогът на Д-р Шакола Биофийдбек Mind Refelction GSR, стресът и връзката между емоционалните реакции и електрическото съпротивление на кожата

Mind Refelction GSR, стресът и връзката между емоционалните реакции и електрическото съпротивление на кожатаКакво представлява Mind Refelction GSR?

Mind Reflection GSR е апарат за биологичнa обратна връзка, който измерва

 електрическото съпротивление на кожата и нивото на стрес чрез галванометър. Подходящ е за психо-физиологични изследвания и биофийдбек тренинг, като чрез софтуер за ментални игри, подкрепя  заучаването на умения за релаксация и концентрация в стресова среда. Използва се при терапия на психосоматични разстройства, като изгражда нови навици за самоконтрол и саморегулация, осъществява мониторинг на подсъзнателните емоционални реакции на клиента по време на различни видове терапия.

Как се случва това?

На пръстите на ръката се поставят сензори, които чрез кожното съпротивление отчитат нивото на стрес и реакцията на организма. Датчикът по никакъв начин не предизвиква дискомфорт у вас, а аз бих определила процедурата по-скоро като приятна. Сеансът започва, когато сме разгледали графиката на показателите към момента и включим менталните игри. Чрез графични, звукови и видео елементи на монитора и виждайки какво се случва, вие започвате да се учите да контролирате своето състояние, като в никакъв случай не го подтискате. Целта е създаване на нови навици, осъзнаване на произтичащите процеси и нагледно да проследите как мислите управляват живота и здравето ви. Сеансът протича различно по времетраене, обикновено от около 40 минути до 1 час.

Биологична обратна връзка – biofeedback, според американските учени, е един от най-добрите немедикаментозни методи за лечение на синдром на дефицит на внимание, хиперактивност, повишено артериално налягане, хиперактивност, депресии.

Спомага за  повишаване  стресоустойчивостта на организма и настройването му да работи при оптимален режим. Методът се основава на разчитане на параметрите, снети от датчиците и трансформирани в картинка или звук. Датчиците са специални устройства, които разполагат с чувствителни към електричество елементи – електроди. Поставени на определени места по тялото, те отчитат много слаби електрически колебания, съществуващи във всеки жив организъм.

Какво получавате с този вид терапия?

  • Запознавате се с работата на своя мозък, виждате на екран как реагирате при различни дразнители.
  • Научавате се да контролирате своята реакция при стресова ситуация и да вземате правилни решения в  бойна обстановка.
  • Изграждате нови, желани от вас състояния на саморегулация.
  • Подобрявате общото си здраве!
  • Придобивате нови навици.

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

TopBack to Top