„Вярата в лекарствата ги прави целебни.“ (Тамилска поговорка)

Иглотерапията е един от методите в китайската медицина, който може да се

използва при много заболявания както като основен метод, така и като допълнителен при вече назначено медикаментозно лечение. Много добре повлиява здравето, положително се отразява на качеството на живота, при това процедурата е безболезнена исамо в много редки случаи има усещане за убождане. Възрастовата граница, при която може да се прилага е от 5-6 годишни деца до напреднала възраст.

Към мен най-често се обръщат хора с хронична умора, главоболие, състояния наричани „стрес“, които включват богата гама от съпровождащи заболявания. Положителен ефект, при показание за този вид лечение, има средно 60-80%. Този резултат е пряко свързан със състоянието на организма към момента, тъй като при постоянно обездвижване, системно преяждане или неправилно хранене, подтискане на емоциите или друг вид неправилно емоционално реагиране, човек няма достатъчно сили, енергия сам да се справи със заболяванията. Иглотерапията помага на организма да „обърне внимание“ на себе си по по-продуктивен начин, да започне да се връща в естественото си състояние на здраве. Нали няма спор, че естественото състояние на човека е Здраве? Не е важно на колко години сме…

Според статистиката, описана в медицинската литература, ефектът от иглотерапия трае средно от няколко месеца до няколко години, а има случаи и на напълно оздравяване. И ако вече имаме добрия резултат от лечението е нужно да помислим какво се случва после, след като сме се подобрили? Дългогодишният ми опит разкрива основно два варианта. Единият е, когато пациентът идва и купува курс иглотерапия, следвайки пасивната си роля. Другият вариант е, когато с клиента имаме партньорски взаимоотношения. За мен това е пътя към здравето, защото се появяват допълнителни въпроси като: „Как да се храня?“, „Какви упражнения и как да правя?“, „Как да стана по-силен от средата?“ и други. Т.е. преминаваме от „консуматорски“ към „партньорски“ отношения, към холистичен (цялостен) подход. Естествено, това е по-натоварващо за иглотерапевта, но е много по-истинско като работа.

В практиката си съм трупал знания и опит в области като цигун, йога, практическа психология, НЛП, хипноза, за да имам богат набор от инструменти и да подхождам индивидуално към всеки човек, пристъпил прага на кабинета. В помощ на иглотерапията и към постоянното обездвижване се добавят постепенно упражнения, при преяждане или неправилно хранене търсим вариант за промяна в посока „здравословно“, а при подтискане на емоциите търсим вътрешна свобода без да излизаме от социалната адаптация. На този фон се появява повече вътрешна сила за справяне с проблемите. Тази сила винаги я има, почти на 100%, просто трябва да се намери и да се събуди. Едната от целите на терапията е да превърнем проблемите в задачи, които можем заедно да решим.