Блогът на Д-р Шакола

иглотерапия, психотерапия, биофийдбек терапия, коучинг

Блогът на Д-р Шакола Психотерапия Депресията – начин на употреба

Депресията – начин на употребаИли как да поемем отговорност за себе си, живота си и да престанем да търсим спасение в лекарства, гурута, телевизия и още много, много други патерици. Толкова много е написано за депресиите, паническите атаки, за психосоматиката на болестите, че като се огледа човек – то май информацията идва в повече. Малко се говори за действия. Депресията всъщност е отсъствие на радост от живота. А какво предизвиква радостта във вашия живот?Имам идея и ви предлагам, ако сте в такова депресивно настроение, в състояние на отчаяние или страх, да седнете и да започнете да пишете кога сте се радвали и на какво? Много е важно да не се отказвате, преди да сте изровили поне един спомен. Сигурна съм, че такова състояние е присъствало във вашия живот и не е важно кога! Ако това ви се струва трудно, то тогава започвате подробно да описвате всичко, което ви разстройва, натъжава, обижда, унижава, вбесява, влудява и след като всичко сте си казали и сте били искрени със себе си, идва ред да пишете за радостта. Не се страхувайте, вие сте единствения човек, пред когото можете да кажете всичко, да бъдете искрени и разбрани, без оценки и двусмислия.
И така: за радостта… Повярвайте, когато започнете да пишете, след първите няколко рационални отговора ще започнат да се появяват и тези, които са наистина ваши, тях ще ги познае сърцето, ще си спомни, ще се развълнува. И всеки ден добавяйте по още нещо и още нещо… И колкото по-дълго пишете, толкова по-добре ще се чувствате. За тази цел има описана такава техника, казва се „радост по разписание“. Та, ако вече сте наясно кое ви радва, правите си тефтер със задачите за деня и си вписвате по една радост за деня. Пример: 1. Ако ви радва пиенето на чай със сър Джон в 17 часа, то си записвате ден и час, в който ще го осъществите. 2. Ако разговор с приятел е другият радостен момент, то включете го в графика. И ако вместо да подсилвате емоцията и страха от сегашната ситуация, насочите усилията си към създаване на ред през деня, то може да започнете най-неочаквано да се привързвате към новия график и да го превърнете в навик. С това, разбира се, работата не приключва, защото ако сте направили първата крачка, ще трябва да се помисли за пътя и как да не повтаряте същата грешка. Извлечете опит от това състояние и продължавате, като проявите креативност по отношение на най-елементарните действия в ежедневието. Веднага пояснявам с пример: Всяка сутрин отивате на работа по един и същи път, защото сте открили, че е най -прекия и ви спестява време. Сега е момента да минете по друга улица или да използвате друг вход в сградата, все неща, които не изискват големи усилия. Разчупите ли тази рамка ще ви идват и други идеи.
А сега за един друг много, много важен момент: храненето. То, разбира се, е изключително обширна тема, но на първо време е нужно да знаете, че млечните продукти, шоколадите, вафлите, полуготовите храни влияят на нашето настроение и здраве, не ги подценявайте! Емоционалното и физическо състояние ще ви подскажат коя храна да отхвърлите и коя не.

Движението е още един важен фактор, затова използвайте всеки ден да походите пеша, а ако през почивните дни си направите поход в гората, походите боси, сигурна съм, ще се почувствате по- добре.
Бъдете внимателни и грижливи към себе си и винаги проверявайте дали това, което правите е ваше. Тялото ще откликва или с усещане под лъжичката, или с прекрасна идея, която ви хрумва, може с усмивка, ще започнете да си правите планове, ще имате желания. Защото възникването на всички болести, страхове, панически атаки се дължи на прекъснатата връзка с природата, изкуствената храна, телевизията и всички онези начини, които сме си измислили, за да си правим живота по-удобен, да пестим време. Тук изниква въпроса: какво да правим със свободното време? Аз имам своя отговор, а вие?
П.С. Не забравяйте да благодарите… Аз ви благодаря, че дочетохте до края и очаквайте продължение по любимата ми тема за емоциите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

TopBack to Top