Блогът на Д-р Шакола

иглотерапия, психотерапия, биофийдбек терапия, коучинг

Блогът на Д-р Шакола Аромапсихология Малко повече за етеричните масла

Малко повече за етеричните масла„Жизнената сила на есенцията може да се запази чрез внимателно извличане и съхранение, но колкото повече се месим в една есенция, било то по химичен или физичен начин, толкова повече тази енергия и нейната органична хармония намаляват.“ (Робърт Тисеран)

Често, при посещението си при мен, хората се учудват как ароматите, които им предлагам не отговарят на това, което са си купували досега. Въпросът е защо маслата, които използвам за лечение се различават от тези, с които те са свикнали?Как ароматът на босилека от шишенцето е много по-силен от този на засетия в саксия на балкона?

Интензивността на аромата е един от основните признаци, че маслото е в пълен химичен състав, който се определя от кетони (които са дразнещи), алдехиди (използвани в парфюмерията), алкохоли, терпени, етери и други и е много важен за лечението. Отделните химични компоненти и взаимодействието помежду им определят биологичната активност на маслото. Затова в кулинарията се използват масла, които не съдържат кетони, за да не дразнят стомаха, но върху кожата, във вид на масаж, втриване на дори чисто масло, при спазване на дозировките, могат да бъдат много полезни.

И така, ще се опитам накратко да дам отговор на въпроса защо, когато лекуваме определено състояние е нужно да ползваме масла закупени от фирми, които дават необходимия сертификат за чистота на продукта. Първо, защото започнали такъв вид терапия ще искаме да имаме резултат и защото сме се доверили на природата и способността на организма да се възстановява. Етеричните масла са съединения със специфичен аромат и летливост и тъй като са органични, това им позволява да бъдат в хармония с нашето тяло. Някои от тях не са много трайни, но всички масла изискват определени условия на съхранение. Вече се досещате, че това е другата причина, поради която не е възможно те да преживеят дълго в търговската мрежа. Както една музика ни харесва, а друга ни дразни, така може да се случи и при вдишването на аромата. Подправките са прекрасно доказателство за това. Те, респективно етеричното им масло, стимулират храносмилателната система и се ангажират с целия храносмилателен тракт. Това не означава, че използваме и харесваме всички подправки, а имаме предпочитания само към някои от тях. По същия начин подхождаме и към аромата на маслата, който не би допаднал на всеки, така че подборът им трябва да бъде строго индивидуален – това е и третата причина. Чрез чистотата на етеричното масло ние въздействаме върху обонятелния мозък, а чрез невронните пътечки и върху целия мозък и така създаваме нова менталност.

С продължителност и доверие правим постоянни промени и подобряваме качеството на живота си. Затова, когато се доверявате на природата, го направете осъзнато и със знание.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

TopBack to Top