Как да си помогнем днес с древните методи акупунктура и ароматерапия.

От предишната статия научихме къде се намира точката и колко много ползи от нейния баланс има за организма. Сега ще поговорим какво бързичко за кратко време  да направим, така че да получим желания резултат. Въздействието върху  Сюан Цзи с масаж или игла дава рефлекторен отговор – реакция на организма  във вид на нормализиране на  имунитета, настроението, кръвотворението. Уточняваме, че при всеки  човек ползата е различна, като това се обуславя  от жизнеността на организма, типа нервната система и адекватността на въздействието.

Как да направим общуването с точка Сюан Цзи по-ефективно, така че за по-малък брой въздействия да получим по-добър резултат? Като добавим  подкрепата на своята психика чрез самовнушение и от един физиологичен акт да преминем към по-широкоспектърно въздействие. И така нека да разгледаме какво се случва близо до Сюан Цзи в областта на шията,  гърлото и гръдния кош при изживяване на различни емоции.Чували сме ,а сигурно и сме използвали метафори като „топка в гърлото не мога да преглътна”, „глътнал съм си езика”, „празно ми е”, „свива ми се сърцето като му видя физиономия”, „буца ми застава на гърлото”, а също така и „видях един стар приятел и сърцето ми се стопли”, „ пеперуди в стомаха“ и т. н.  („…от радости в зобу дыханье сперло. Крылов. Ворона и лисица.”, )

Така ние изразяваме метафорично какво се случва в тялото ни, докато  изпитваме различните емоции.

Например тимусната жлеза може да променя обема си в течение на няколко часа след силен стрес. Затова липсата на свободно протичане на Ци (прана, енергия, биоплазмени потоци-В.Райх, … ,) не позволява да преживеем  „кулминация” и „развръзка”  на  това, което чувстваме в тази зона и организма го оставя  за после, т.е. не го преработва. В случай, обаче, че настъпва кулминация, развръзка и удовлетворение след преживяване, т.е. ние сме се освободили от емоцията, преживели сме всички етапи и имаме своят край на историята, тогава  в тази зона няма натрупване на напрежение и блокаж. Напротив, така ние, чрез адекватно преживяване на емоциите, повишаваме тренираността си, укрепваме здравето. В противен случай, блокажа си остава и  „бронята”,  с която човек  се огражда и се пази от света и от себе си, става по-силна.

Когато се натрупат нереализирани преживявания и като ги умножим по няколко години, като резултат получаваме придобито хронично заболяване (състояние). За съжаление тези състояния вече се наблюдават и при децата все по-често.

В древен Китай забелязали и  описали връзката на  Акупунктурните Точки  с отделните сегменти на тялото и с конкретната емоция, както и са свързали  дейността им с  вътрешните органи .

И така за въздействието:

Състои се от настройка (мисъл, импулс, желание) и действие.

Настройката е самовнушение, полутранс, „събуждане на ресурси”, ангажиране на по-горните етажи на нервната система, допускане и желание за промяна и др.

Действието е използване на правилната техника .

suan-tzi

Акупресура на Сюан Цзи

Седнете удобно, на тихо и усамотено място, за да не се разсейвате. Вдишвайте и издишвайте няколко пъти , като наблюдавате процеса. Докато правите това, помислете какъв ефект искате, опитайте се да го почувствате с петте си сетива.

На този фон няколко минути помасажирайте Сюан Цзи. Запомнете положителните, приятните усещания, които почувствахте през това време.

Можете да правите това в случай на нужда до няколко пъти на ден, до 1-2 месеца, докато организма приеме новото , „доброто старо” състояние за свое.

Надявам се ,че техниката ще ви е от полза.

Ако имате въпроси, не отлагайте, обадете ми се.

Д-р В. Шакола