Как да си помогнем днес с древните методи акупунктура и ароматерапия.

Запазването на древните традиции на Изтока днес ни помага  да се запознаем с методите за въздействие, проверени във времето и да ги използваме  като профилактика, за подобряване на здравето, за по-добро качество на живот.

Психологически зоната на гръдния кош се свързва с такива емоции като радост, тъга, гняв. Свободното протичане на енергията (Ци) в китайската медицина и свободната проява на емоциите (според различни видове психотерапия) определят качеството на живота. Затова обръщаме внимание първо на точката Сюан Цзи.

Названието Сюан Цзи или „Бисерен нефрит” може да свържем и с носенето на украшения от нефрит в тази зона.

Сюан Цзи се намира  по срединната линия върху гръдната кост, в центъра на дръжката на гръдната кост (manubrium sterni).

Постоянното въздействие върху Сюан Цзи ангажира костен мозък и тимусната жлеза, така ние въздействаме и върху кръвотворната и имуномодулираща функция, регулираме растежа и общото развитие на организма, повлияваме настроението.

Точка Сюан Цзи може да се свърже със Средният Дан Тян в Китайска философия (даосизъм) и в Индийска философия с чакра Анахата.

Ефективна е при заболявания на белия дроб, бронхиална астма, бронхити, чести ОРЗ и болка в гърлото, при понижено настроение. Тя е една от трите точки, препоръчвани при „разстройства на духа” (юн цюан, бай хуй и Сюан Цзи), като Сюан Цзи отговаря за емоционалното състояние. Повлиява напрежение в областта на слънчевия сплит и напрежение в  областта на шийно-гръдни прешлени, при хроничен стрес, при остеохондрозни промени в съответните прешленени.

Лекият масаж по няколко минути на всеки час или поне сутрин и вечер е препоръчителен при гореописаните състояния. Ако искаме да въздействаме и на психиката може в масажа да включим етерични масла, като правилото тук е да ни харесват и да са чисти. Изборът на етерично масло е свързан с индивидуалната ни интерпретация на природата и заобикалящата ни среда , но все пак цитрусовите масла се свързват повече с усещането за празник и биха придали на масажа лекота и настроение.

В случай на силна болезненост в Сюан Цзи масажа правим с лек натиск, без да си причиняваме силна болка.  Основната ни цел в този случай е стимулация!

Включването в масажа и на други акупунктурни точки свързани с Сюан Цзи сегментарно или по „преден срединен канал” само подсилва ползата .

Може да правим и мокса между 5—20 минути.

Упражненията и масажите освобождаващи от блокажи в тази зона въздействат благоприятно на състояния свързани със Сюан Цзи, т.е. съответните емоции, настроение и имунитет. Рефлекторно тази зона съответства на последните шийни и първите гръдни прешлени. Физически упражнения, премахващи излишното напрежение в мускулите на яката, шийните и първите гръдни прешлени ще подпомогнат за освобождаване от психическото напрежение и в определена степен ще „освободят” имунната защита на организма.

Кога ще се случи положителния резултат? При правилен избор на точката и метода –когато има „насищане” с въздействието, т.е. до подобряване на микроциркулацията и иннервацията, тогава когато положителната модулация на въздействието стигне до по-горните „етажи” на регулация (вкл.до главен мозък и психика) и се „приеме” въздействието. Всичко това зависи от нашата телесна адаптивност и психологическа гъвкавост. Не на последно място за добрия резултат е и реалната ни нагласа, мотивацията.

За тези, които практикуват медитацията ще обърнем внимание на енергийните и медитативни техники свързани със създаване на  топлина и комфорт в Сюан Цзи. Не е сложно, а чудесно допълва ефекта от другите техники.

Смята се че подобни въздействия водят към цялостно подмладяване на организма.

за въпроси:

Иглотерапевт Д-р Валерий Шакола

Ароматерапевт Маруся Маринова