Блогът на Д-р Шакола

иглотерапия, психотерапия, биофийдбек терапия, коучинг

Блогът на Д-р Шакола Иглотерапия Иглотерапия при болки в гърба при заболявания на гръбначния стълб. Част 1.

Иглотерапия при болки в гърба при заболявания на гръбначния стълб. Част 1.Иглотерапия при болки в гърба при заболявания на гръбначния стълб.
Част 1.

Болката в гърба е най-честото оплакване след простудни заболявания. Страдат от болки в гърба над половината от хората след 60-годишна възраст. Това е и най-честата причина за ограничаване на физическата активност и при млади хора, а статистиката сочи, че 80% от хората поне веднъж са изживяли това оплакване. Всеки пети преживял остра болка в гърба остава с нея като хронична болка.
Болките в гърба са свързани с физическото натоварване, възрастта, особеностите на храненето и други фактори. Често се придружават от болката в рамото, главоболие, умора, безсъние, сутрешна мускулна скованост, усещане за подуване на ставите, без то да се определя обективно, метеочувствителност (връзка със студа и вятъра), засилването на болките при малки натоварвания и състоянията на депресия.
Хронична болка в гърба е свързана и с психосоциални фактори. Тя често е психологически украсена, придружена от депресия, постоянен дискомфорт, постоянна загриженост за собственото здраве и опасения за инвалидизация. Болният идва на лечение с вече оформено невротично състояние и по повод “разходката на пациента по лекари” по стандартна схема: доверие към лекар – разочарование – агресия – продължаващи оплаквания – смяна на лекаря – доверие към новия лекар и т. н.
Преди да се лекува с иглотерапия или друг вид лечение, включително и с лекарства, желателно е пациента да бъде диагностициран от специалист с помощта на клиничен преглед, компютърна томография, магнитно-резонансна томография и миелография. Клиничният преглед е на първо място.

Пациентът е възможно да има и други съпътстващи заболявания заболявания, изискващи по-задълбочено обследване: нарастващи неврологични разстройства, сфинктерни нарушения, болка, несвързана с движение, изразена нощна болка, анамнеза или подозрение за онкологично заболяване, безпричинно отслабване, повишаване на температура, нощно изпотяване, анамнеза за неотдавнашна значителна травма или остеопороза.

Какви заболявания на гръбнака по-често лекуваме с иглотерапия?

  • Остри болки в гърба – дисковата херния, хронични оплаквания – спондилоза. Касае се за шийна, гръдна и поясна спондилоза и спондилартроза.

Как обикновено протича процедурата по иглотерапия?

След разговор с пациента и преглед на вече направените изследвания определяме  болезнеността и намаления или повишен тонус на тъканите в областта на гръбнака. Изследвам състоянието на акупунктурните точки и зони.

При съставяне на „рецепта” на акупунктурни точки взимаме под внимание:

1) основните гръбначни прояви на заболяване;

2) връзката с други заболявания;

3) общия тонус на пациента и неговата жизненост.
Иглотерапията може и желателно да се комбинира със всички други видове лечение като успоредно прилагане или преди или след курса иглотерапия, напр.физиотерапия.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

TopBack to Top