Иглотерапия при болки в гърба при заболявания на гръбначния стълб.
Част 1.

Болката в гърба е най-честото оплакване след простудни заболявания. Страдат от болки в гърба над половината от хората след 60-годишна възраст. Това е и най-честата причина за ограничаване на физическата активност и при млади хора, а статистиката сочи, че 80% от хората поне веднъж са изживяли това оплакване. Всеки пети преживял остра болка в гърба остава с нея като хронична болка.
Болките в гърба са свързани с физическото натоварване, възрастта, особеностите на храненето и други фактори. Често се придружават от болката в рамото, главоболие, умора, безсъние, сутрешна мускулна скованост, усещане за подуване на ставите, без то да се определя обективно, метеочувствителност (връзка със студа и вятъра), засилването на болките при малки натоварвания и състоянията на депресия.
Хронична болка в гърба е свързана и с психосоциални фактори. Тя често е психологически украсена, придружена от депресия, постоянен дискомфорт, постоянна загриженост за собственото здраве и опасения за инвалидизация. Болният идва на лечение с вече оформено невротично състояние и по повод “разходката на пациента по лекари” по стандартна схема: доверие към лекар – разочарование – агресия – продължаващи оплаквания – смяна на лекаря – доверие към новия лекар и т. н.
Преди да се лекува с иглотерапия или друг вид лечение, включително и с лекарства, желателно е пациента да бъде диагностициран от специалист с помощта на клиничен преглед, компютърна томография, магнитно-резонансна томография и миелография. Клиничният преглед е на първо място.

Пациентът е възможно да има и други съпътстващи заболявания заболявания, изискващи по-задълбочено обследване: нарастващи неврологични разстройства, сфинктерни нарушения, болка, несвързана с движение, изразена нощна болка, анамнеза или подозрение за онкологично заболяване, безпричинно отслабване, повишаване на температура, нощно изпотяване, анамнеза за неотдавнашна значителна травма или остеопороза.

Какви заболявания на гръбнака по-често лекуваме с иглотерапия?

  • Остри болки в гърба – дисковата херния, хронични оплаквания – спондилоза. Касае се за шийна, гръдна и поясна спондилоза и спондилартроза.

Как обикновено протича процедурата по иглотерапия?

След разговор с пациента и преглед на вече направените изследвания определяме  болезнеността и намаления или повишен тонус на тъканите в областта на гръбнака. Изследвам състоянието на акупунктурните точки и зони.

При съставяне на „рецепта” на акупунктурни точки взимаме под внимание:

1) основните гръбначни прояви на заболяване;

2) връзката с други заболявания;

3) общия тонус на пациента и неговата жизненост.
Иглотерапията може и желателно да се комбинира със всички други видове лечение като успоредно прилагане или преди или след курса иглотерапия, напр.физиотерапия.