Условия за ефективни упражнения за развитие на вниманието и други мозъчни функции (памет, мислене, възприятие и др) :

1. Увереност в себе си, добра самооценка.  Положителна нагласа. Приемете себе си като човек способен да се концентрира, да не се разсейва, да поддържа внимание дълго време.

2.Положителни емоции, насочени към занятия  – изненада, радост, интерес по време на занятия.

3.Здравословното хранене доказано действа положително върху мозъчните функции. 4.Качественият пълноценен сън също е задължително условие.

5.Достатъчен отдих. При качествената почивка организмът се възстановява, всички системи се нормализират, включва се саморегулация. Това усещаме, когато след почивката имаме прилив на енергия и оплакванията изчезват.

6.Организация на натоварването и задачите.

7.Критерии за ефективност, когато тренирате или просто понякога проверявате своето внимание с помощта на тестове, които ще предложа понадолу.

8.Спортуването, танците и занятия с музика също помагат за развитие.

 

Какво пречи?

Ниската самооценка, „мисловният шум”, „лошите емоции”, постоянната самоанализа (непродуктивна), липсата на навици, липсата на тренираност, нездравословното хранене, нездравият и недостатъчен сън, умората и претовареността, некачествената почивка, хиподинамия – намалената двигателна активност (обездвижването).

С какво да започнем?

С тестове за внимание. НО – да не забравяме че „uno testis non testis„, така че ако случайно резултатите от теста не са добри, повторете го 3-4 пъти през няколко часа. Резултатите може да са лоши поради умора, претовареност или по други причини и да не отразят реалните ви възможности.

Ако теста повторен няколко пъти е с ниски резултати, трябва да се потърси причината първо в наличие на умора или претовареност със задачи, спад в емоции, липса на тренираност и в по-тежки случаи да се търси консулт със съответен специалист (невролог или психотерапевт).

Тест на концентрация на внимание  – „Вътрешното време”: Наум броим секунди – 1,2,3… до 1 минута, сверявайки резултата с таймера. В норма за 1 минута наброяваме 60±6 секунди. Повече или по-малко свидетелства за стрес или заболяване.

Тест – Упражнение за концентрация на внимание – Изговаряме на глас или на ум 60 думи (без интервал между думите!). Норма за възрастни 60 сек – 60 думи, за деца 30 сек – 30 думи). Думите да са на различни теми, без цифри и без да изброяваме предмети от стая в която сте!

Тест – Упражнение за концентрация на внимание – Наблюдаваме дишането си без да го променяме. Когато забелязваме че мислим в момента не за дишане а за друго нещо – сгъваме един пръст, при втора загуба на внимание – втори и т.н. Отбелязваме за една минута колко пръсти сме сгънали. Вместо върху дишането можем да се концентрираме върху други, неутрални или приятни предмети, например върха на кибритена главичка, цвете, точка на лист хартия.

Тест – Упражнение за концентрация на внимание – При рисуване на произволна линия насочваме внимание върху точка на допира на молива с хартия. Отбелязваме с „штрих” моменти на разсейване на внимание. За една минута виждаме колко сме се разсеяли.

Тест – упражнение на превключване на вниманието – Пишем числа от 1 до 20, същевременно броим на глас от 20 до 1.

Тест – упражнение на превключване на вниманието – Броим на глас от 1 до 31, но без да казваме числа включващи 3 или кратни на 3. Вместо тези числа трябва да кажем: „не бъркам”. Например: „Един, два, не бъркам, четири, пет, не бъркам…»       При добро внимание до 4 грешки, средно 7-9, лошо над 10 грешки.

В следващата част ще разгледаме по-подробно условията, които повишават ефективността на упражненията за подобряване на вниманието а също така и пречките които възникват и как можем да го преодолеем.