Накратко за метода – В Китайската медицина един от методите за лечение е моксотерапията (накратко “Мокса”). При него се въздейства с топлина от тлееща пура (пурата съдържа смес от билки с най-голям % пелин) върху активни точки на тялото.

Как се прави процедура Мокса?

Преди процедура пелинова пура се разпалва и започва да тлее. Нагряваме с нея избраната точка като пелиновата пура държим на разстояние от кожата 2-3 см в продължение от 3 до 20 минути в зависимост от това какъв ефект трябва да се постигне. Нормално на мястото на въздействието се усеща приятна топлина, която се разлива в определена посока. Схемата на точките за въздействие се избира в зависимост от целта на процедурата.

 

В България могат да бъдат намерени два вида мокса – оргинална китайска мокса и бездимна мокса.

 

Точките се загряват до поява на хиперемия (зачервяване на кожата), до приятна топлина, която може да се чувства в мястото на въздействие или понякога да се движи от точката към дълбочина на тялото или в орган, който е свързан с тази активна точка. Могат да се появят и други усещания в областта на въздействието. Това са специални усещания –  реакции във вид на тръпнене, мравучкане, тежест, топлина, които имат конкретно разпространениефеномен Дъ`ЦИ.  Такива по-особени реакции се появяват по-лесно при по-здрави и чувствителни индивиди или при хора, трениращи йога. При организъм, блокиран психически, физически и енергийно, реакции са по-слаби.

Въздействието чрез мокса дава тонизиращ, затоплящ ефект, повишаващ активността на съответния орган и върху психиката. Прилив на сили, бодрост, повишаване на настроението, изгонване на страха и умората. Ефектът понякога се появява веднага, още по време на процедурата или след време според реактивността на организма.

Мокса може да се ползва при възрастни, също в детска и старческа възраст. В детската възраст моксата се ползва  за лечение на неврози, стимулиране на общия тонус, повишаване на имунитета при често боледуващи от остри вирусни заболявания на горните дихателни пътища деца, при хронично болни, при възстановяване след тежки заболявания и травми. Родителите на боледуващото дете могат лесно да бъдат обучени от специалист по китайска медицина в правилното изпълняване на мокса по определена схема.

Класическото въздействие  дава по-бавни, но много по-трайни и по-дълбоки резултати.