Блогът на Д-р Шакола

иглотерапия, психотерапия, биофийдбек терапия, коучинг

Блогът на Д-р Шакола Психотерапия точковия масаж по-ефективен със самовнушение

точковия масаж по-ефективен със самовнушениеПроф. Игор Матюгин

Водещите културисти на планетата познават този ефект: ако по време на тренировката с щанги се концентрират върху определени групи мускули, то ефектът е многократно по-голям. Всичко става не само по-ефикасно, но и по-бързо.

 

Този „допинг на въображението” е известен още преди откриването на химическите стимулатори и винаги е отличавал водещите спортисти. Например, великият украински спринтьор Валерий Борзов преди старта, за да приведе себе си в оптимално бойно състояние (определено кръвно налягане, ниво на кръвната захар, адреналин,…) си представя „как леко и без усилие бяга бос по утринната роса”. Великият футболист Пеле, както неговите колеги пишат в мемоарите си, преди всеки мач се е затварял сам в съблекалнята за 15 минути и си представял бъдещите си голове.

Не е трудно подобни техники да се открият при много други изявени спортисти и треньори. Те отдавна са открили за себе си важността на идеомоторните представи (визуализирането). Научили са се да тренират във въображението си, знаейки ефекта от това.

Значението на самовнушението са открили и медиците при травми на спортисти. Ако някой от крайниците на спортиста се оказва в гипс, „образните тренировки” (идеомоторни гимнастики) помагат за по-бързото зарастване на костите, а мускулите атрофират по-малко и по-бързо влизат в спортна форма.

Резюме (изводи):

  1. 1. Представата за масажа усилва неговия ефект.
  2. 2. В някои случаи, например при прекъсване на терапевтичните сеанси, самовнушението може да ги замени.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

TopBack to Top