Проф. Игор Матюгин

Водещите културисти на планетата познават този ефект: ако по време на тренировката с щанги се концентрират върху определени групи мускули, то ефектът е многократно по-голям. Всичко става не само по-ефикасно, но и по-бързо.

 

Този „допинг на въображението” е известен още преди откриването на химическите стимулатори и винаги е отличавал водещите спортисти. Например, великият украински спринтьор Валерий Борзов преди старта, за да приведе себе си в оптимално бойно състояние (определено кръвно налягане, ниво на кръвната захар, адреналин,…) си представя „как леко и без усилие бяга бос по утринната роса”. Великият футболист Пеле, както неговите колеги пишат в мемоарите си, преди всеки мач се е затварял сам в съблекалнята за 15 минути и си представял бъдещите си голове.

Не е трудно подобни техники да се открият при много други изявени спортисти и треньори. Те отдавна са открили за себе си важността на идеомоторните представи (визуализирането). Научили са се да тренират във въображението си, знаейки ефекта от това.

Значението на самовнушението са открили и медиците при травми на спортисти. Ако някой от крайниците на спортиста се оказва в гипс, „образните тренировки” (идеомоторни гимнастики) помагат за по-бързото зарастване на костите, а мускулите атрофират по-малко и по-бързо влизат в спортна форма.

Резюме (изводи):

  1. 1. Представата за масажа усилва неговия ефект.
  2. 2. В някои случаи, например при прекъсване на терапевтичните сеанси, самовнушението може да ги замени.