Проф. И. Матюгин ЗА ВИНАГИ УМОРЕНИ (НЕВРАСТЕНИЯ)

«Силите ми са към своя край».

 

Нас ни дебнат не само депресиите, но и неврастенията, хипохондрията, фобиите и различнте зависимости.

Още един противник на нашето душевно благополучие е неврастенията. Тя пристъпва като сянка по петите на трудохолиците, хората, неумеещи или нежелаещи да се отпуснат,  да се превключат в нужния момент.

 

Неврастенията – това е състояние, което се развива вследствие на натоварвания, превишаващи възможностите на нашата психика.

Натрупаната преумора води до това, че отдихът вече не помога, а в главата започва непрестанен кръговрат на мисли – опасения, безпокойство, суетност, тревога и т.н.

Всяка дреболия ни извежда от равновесие. Човекът реагира емоционално, ярко, но за кратко.

Как да определим неврастенията?

1 тип

Външно не прилича на умора. Човекът е активен, нетърпелив, остро реагира на всяка дреболия, хваща се за различни дела, лесно се пали, чак „се взривява”. Това е вследствие на изострената чувствителност, човекът е подобен на оголен нерв. Избухват бурни и раздразителни реакции. Слабостта не позволява да контролира своето емоционално състояние, то се колебае от екзалтация до сълзи. Иска да работи, но няма нужното търпение и последователност, всичко разсейва вниманието, дразни, плаши.

2 тип

Външно човекът изглежда не толкова силно уморен, но е инертен, пасивен, сякаш са го ударили с прашен чувал, нищо не иска, нищо не го интересува. Иска да се мобилизира, но нищо не се получава. Може да се оплаква от здравословни проблеми: някъде го боде, тежко му е, нещо някъде му се дърпа или боли. Това става заради преразхода на сили, на този фон се усилват разнообразните неприятни телесни усещания.

?

Важни разлики, за да не объркате симптомите с други заболявания:

– умората настъпва само след умствен труд;

– при депресия човекът нищо не иска, при неврастения иска, но не може;

– съпровожда се с чувство на обща слабост и силни болки в главата;

– невъзможност да концентрира вниманието си, влошаване на паметта;

изблици на гняв при дребни поводи, но дори да се ядосва не му стигат силите;

– нарушение на съня (не може да заспи, повърхностен сън, чести събуждания, кошмарни сънища);

– сутрин, след събуждане, се чувства разбит, умората не минава след съня и почивката;

?

Мъжете много работят, но и обичат да се крият в работата си, бягат в нея от семейните проблеми. Някои много работят, за да не мислят за други по-важни неща  в живота си. Умората се натрупа постепенно, но може да бъде разпозната отрано.

  1. Да се работи много може през първите три години след създаването на фирмата. След това отговорността трябва да се делегира, да се подберат специалисти.
  2. Закон на Паркинсон: работата заема цялото време, което й заделиш, ако и отредиш денонощие – ще заеме денонощие, ако и отредиш пет часа, ще заеме само пет часа.
  3. Ако си се върнал от почивка на море и имаш усещането, че не си си починал, ако си спал 8-10 часа, а не си се наспал, ако се появява раздразнителност по нищожни поводи, разсеяност, то неврастенията вече не само чука на вратата ти, но дори е прекрачила прага ти!

 

Препоръки:

Добри са всички средства, намаляващи стреса: използвайте природата – 4-те стихии: земя, вятър, огън и вода. – Тази класификация на четирите стихии е различна от китайската класификация на петте елемента.

Земя: един японски дълголетник, освен храната, виното и любимата работа, споменал, че цял живот е ходил бос по тревата. (Това е било задължително условие и за руския лечител Порфирий Иванов. – бел. авт.)

Вода: мой познат, бивш губернатор на Архангелската област, на 70 години започнал да се облива със студена вода и всички болести изчезнали. Неговата жена последва примера му, за компания, знаете така е по-весело.

Басейнът е идеален вариант, както и при болките в гръбнака, главното тук е постоянство и постепенност.

Вятър, въздух, особено планински, нали сред дълголетниците има много планинци. В големите градове е нежелателно да живеете на височина от 2 до 4 етаж, в този пласт концентрацията на смог е максимална.

Огън: ходенето по въглени, на слънцето в топлите страни. Само не забравяйте, че организмът се нуждае от аклиматизация след полети. Не е желателно да отивате веднага на работа след посещение в топлите страни, останете 2-3 дена в къщи за адаптация.

Ако работата ви е  свързана с общуване, то ви съветваме да си избирате «аутистско» хоби: плетене, четене, рисуване. Ако ли е обратното, то тогава без да се колебаете си изберете спорт, където се играе в отбор, колективни занимания.

?

Внимавайте хобито да си остава хоби: ако сте се гмуркали под вода в Египет и после цяла година си мислите за това, планирате го, харчите много сили, пари и време, то хобито става заместител на професията и тук се крие капан, може да станете трудохолик, само че в отдиха. Както пример в произведения на великия Пушкин – на Евгений Онегин, това че обиколил целия свят, не му попречило след това да изпадне в дълбока депресия.

Ще е полезно с психотерапевт да анализирате причината за напрежението (вътрешния конфликт);

И, разбира се, ако сте на възраст над 50 години, да си коригирате жизнените цели с  отчитане на принципа на реалността.